86 år og uten smerter

Jeg ønsker å dele en historie med dere om relasjonen alder, kroppsholdning, fysisk aktivitet og psykisk helse.

Dette er Bjørn. Bjørn er 86 år, har krystallsyken, Scheuermanns sykdom(rygglidelse som forårsaker økt krumning av øvre del av ryggen), gjentatte operasjoner osv. Alt ligger egentlig til rette for at han «skulle hatt» smerter i nakke og rygg. Når jeg spør han om akkurat dette, så sier han bare:

– Nei, jeg har ikke hatt smerter på lang lang tid jeg. Det eneste jeg kjenner til i kroppen min, er at jeg av og til blir litt svimmel på grunn av krystallsyken. Ellers føler jeg meg i tipp topp stand.

– Så spør jeg hva som skal til for å bli like sprek som han når jeg kommer på hans alder.

Han smiler tilfreds og oppgir 3 viktige tiltak som har gjort han til en råsprek og smertefri 86- åring:

1. Fysisk aktivitet og trening. Jeg trener styrke og kondisjon annen hver dag på Elixia Ullevaal. Ellers bruker jeg bilen svært sjeldent. Jeg sykler nesten uansett hvor jeg skal, selv i dårlig vær. Sykling er en av de tingene som får meg til å føle meg som et barn igjen. Det er barnslig moro, noe jeg trenger i min alder. Når man har trent i nærmere 70 år, så er det viktigste lystbetont aktivitet og trening for å holde kontinuiteten i gang.

2015-09-05 12.28.00

2. Psykisk helse. Jeg vet at hvis jeg hadde gitt meg selv muligheten til å fokusere mye på smerter og ubehag, så hadde det ikke vært noe problem å gjort det. Jeg prøver bare å bruke minst mulig energi på det jeg ikke kan gjøre noe med((ref kroppsholdningen), og heller fokusere på det jeg faktisk kan påvirke. Jeg er av den oppfatning at det kun er jeg som kan bestemme hvilke tanker som får plass oppe i hodet mitt. Desto mer destruktive og negative tanker, desto mer smerter og ubehag får jeg. Hver kveld før jeg legger meg bruker jeg en tilfredshet-skala, som jeg har laget selv. Her gir jeg hver dag en karakter og følger opp dette. Har jeg hatt en veldig god dag(8-9), så prøver jeg å tenke på hva jeg har gjort i dag som har vært så bra. Og prøver å gjøre det samme neste dag. Er jeg derimot litt lengre ned på skalaen, så ser jeg tilbake på hva jeg har gjort på de gode dagene tidligere, og endrer på dette. Ganske enkelt, men utrolig genialt for meg. Min største inspirasjon her har vært Peter F. Hjort. Han og boken hans «Alderdom- helse, omsorg og kultur» har lært meg veldig mye.

2015-09-05 11.45.30

3. Sosialisering. Ensomhet er kanskje det verste som finnes for et menneske. Jeg er en veldig sosial fyr, så jeg har behov for å møte mennesker hele tiden. Elixia Ullevaal er et fantastisk senter i så måte, hvor det er så mange hyggelige og blide ansatte. I tillegg har jeg mye kontakt med dyrebeskyttelsen, hvor jeg hjelper til og alltid har dyr på besøk her hos meg.

—————————————————————————————-

– Jeg mener at Bjørn er en glimrende inspirasjon, ikke bare for eldre, men også for oss som er yngre. Han bruker ikke negativ energi på det han ikke kan gjøre noe med. Han vet at smerter ikke bare påvirkes av en «dårlig» holdning, men at smerter er multifaktorielle. Det påvirkes blant annet av hvordan du har det, fysisk aktivitet, sosialt liv, jobb, kosthold, søvn, dine tanker, depresjoner, frykt og stress. Dette er enda viktigere i den større sammenhengen enn det en krum nakke eller rygg er. Man må slutte å se på de små detaljene. Se heller på helheten av livet ditt om du opplever smerter i hverdagen.

Denne artikkelen er skrevet sammen med Bjørns gode venn og en av de mange dyktige ansatte på Elixia Ullevaal, Pernille Kaldhussæter.