Tommy Lande

Osteopat, foreleser og personlig trener

Min historie

Jeg har hele tiden vært ekstremt interessert i alt som har med trening å gjøre, men det er fotballinteressen som alltid har vært størst for meg. Jeg skulle jo bli fotballproff. Det synet endret seg kraftig rundt tiden da jeg startet på videregående skole.

Tre år senere gikk jeg inn i Forsvaret og fikk for alvor opp øynene for annen type trening også. Var i militæret i to år der jeg jobbet med idrett hele tiden. Det siste året satt jeg i en sivil stilling som Idrettsoffiser. Dette gjorde til at jeg driver på med det jeg gjør i dag. Flyttet dermed til Oslo, gikk Fitness deltid ved Norges idrettshøgskole i 2006. Startet som personlig trener ved SATS Nydalen/Storo sommeren dette året. Jobbet meg tidlig opp en bra kundebase og holdt det som en fulltidsstilling i 4-5 år.

Etter ca 5000 Pt-timer på denne tiden, følte jeg at tiden var inne for å utvikle meg enda videre og søke nye utfordringer.

Tok massørutdanningen ved Axelsons, og dette gjorde at behandling ble min neste lidenskap. Har alltid hatt et brennende virke for skadeforebyggende trening og nå som jeg går en skikkelig behandlingsutdanning i tillegg, vil dette gjøre at jeg kan drive en perfekt kombinasjon mellom trening og behandling.

Sommeren 2010 endret mye seg. Jeg startet med Osteopati-utdanningen ved Nordisk akademi for Osteopati (noe som i senere tid har skiftet navn til Osteopati ved Norges helsehøyskole, Campus Kristiania). Samtidig med dette fikk jeg et bra tilbud fra en nylig oppstartet kjede, Evo Fitness avd. Nydalen. Var imponert over hva de hadde å tilby og fulgte magefølelsen om at dette kunne bli bra- og jeg har aldri angret i ettertid. Etter to år i Evo Fitness var det på tide med nye utfordringer og valget falt til slutt på kompetansesenteret Optimal trening etter flere forskjellige tilbud. Her jobber flere av Norges dyktigste personlig trenere og jeg føler meg heldig som kan jobbe med disse. Samtidig som OT har den type treningen som jeg står for og trives med.

Senteret er som en lekeplass som lyser hard og morsom trening.

Les mer om Optimal Trening »

I de siste årene har jeg endret litt fokus med å tenke enda mer prestasjonsrettet opp mot hva du skal bli god på, men samtidig drive skadeforebyggende på veien dit. Etter snart 10 år som PT og over 10 000 gjennomførte timer, så har erfaringen blitt stor på hva som fungerer og ikke fungerer. Alt fra person til person. Og fra den ene målsetningen til den andre. Mitt treningsfokus inneholder mye baseøvelser, samt egen kroppsvekt i slynger, kettlebells, strikker og annet utstyr/treningsmetoder som virkelig vil gi deg både mestringsfølelse og det å kjenne at kroppen får bevegd seg som den skal uten noen form for vondter/plager.

Jeg føler jeg har vært priviligert som har fått jobbet med så mange forskjellige og spennende caser, men også hatt mange gode kollegaer som har gitt meg mye lærdom. Når du har en jobb som personlig trener, så vil du alltid ha noe å lære og utviklingen stopper som regel aldri. Det er derfor de dyktigste, ivrigste og sultneste PT´ene alltid vil være de som lykkes.

Har også erfaring gjennom opptrening etter skade. Klarte å ta en «unhappy triad» (røk fremre korsbånd, laterale menisk og mediale sideligament) under en fotballtrening i 2010. Fikk beskjed av legen at det var bare å kutte ut fotballen med en gang. Bestemte meg for motbevise dette, trente meg opp på egenhånd med mine egne prinsipper. Uten operasjon og 6 måneder etterpå var jeg i gang med fotball igjen og nå 2 år senere, så kjenner jeg fortsatt ikke noe til den alvorlige skaden jeg fikk. Stabiliteten og funksjonaliteten er tilbake for lengst.

Somrene 2012 og 2013 jobbet jeg som idrettspedagog i 1 måned gjennom Rikshospitalet og Behandlingsreiser i Balcova i Tyrkia. Her jobbet jeg med trening og behandling av ungdommer mellom 16-19 år med revmatiske lidelser, blant annet barneleddgikt. Det var en veldig fin erfaring å jobbe med så fantastiske ungdommer som alltid var positive og empatiske i forhold til hverandre. Spennende å se hva som kan skje med kroppene til ungdommer som har flere affiserte ledd og går på tung medisinering. Den progresjonen de fikk gjennom å være i varmen, trene to ganger daglig og ha behandling i en hel måned, var veldig oppløftende. Testene som ble gjort både før og etter oppholdet viste stor fremgang hos de aller fleste.

De siste fire årene har jeg vært så heldig å hatt flere oppdrag innen foredrag/workshops for eksterne bedrifter, treningssentre og lignende. Samt at jeg trives ekstremt godt i å forelese og være sensor hos Akademiet For Personlig Trening(AFPT). Dette gjør at jeg hele tiden utfordrer meg selv litt ekstra, kommer utenfor komfortsonen og samtidig alltid må holde meg oppdatert på det nyeste innen forskning. Det er et privilegium og utdanne andre til å bli personlige trenere, og jeg trives meget godt i foreleser-rollen, som gjør at jeg får lært bort min kunnskap og erfaring, men at jeg samtidig lærer ekstremt mye selv også.

Akkurat nå føler jeg at jeg har det som plommen i egget og trives veldig godt om dagen. Jobber som Osteopat, jobber som Personlig Trener og jobber som foreleser. Det er det som er så fantastisk med å jobbe innen helse- og treningsbransjen. Man har så utrolig mange muligheter, og det passer meg perfekt.