10 ting du bør forvente av terapeuten din

Smerter er noe de fleste opplever fra tid til annen. Noen tar saken i egne hender for å bli smertefrie, mens andre søker hjelp hos ulike terapeuter. Når man velger sistnevnte, er det viktig å vite hva du bør kunne forvente av terapeuten din. Les mine personlige meninger på akkurat dette.

Smerter er utrolig komplekst, og det er ofte man ikke vet hvorfor en person opplever smerte. Det er så mange faktorer som påvirker om du har smerte eller ikke. Og om dette er noe som plager deg, så er det viktig å få god og profesjonell hjelp.

Altfor mange behandlere sprer nocebo. Noceboeffekt har motsatt virkning av placeboeffekten, og betyr at terapeuten kan bidra til manglende virkning, eller til og med bivirkninger av behandlingen.

Det finnes mange dyktige terapeuter der ute, og jeg håper du har en av de. Behandlingsverdenen er en rovdrift mange vet å utnytte, dessverre. Mange terapeuter er mest interessert i å håve inn mye penger, og disse ødelegger for de som virkelig vil gjøre en forskjell for personer med smerter. Å bli altfor avhengig av terapeuten er verken sunt for helsa, eller for lommeboka. Med denne listen vil jeg vise deg hva jeg mener du bør forvente av en terapeut.

_DSC2531-Edit

En god terapeut……..

  1. Er en som setter av god tid til både anamnese, undersøkelse og behandling. Førstegangskonsultasjon bør ta minimum 40 min – 1 time. Oppfølgende behandling bør ta minimum 20-30 min. Enkelte pasienter krever enda lenger tid, andre pasienter ikke, det er svært individuelt. Etter en behandling skal du føle deg sett, hørt og forstått, og du skal ha fått svar på det du lurer på. Du skal også føle at du blir tatt på alvor. Det er ingen andre enn du som klarer å kjenne dine smerter, så derfor er det viktig at terapeuten bruker nok tid for å avdekke omfanget av smertene, og ikke bare bli satt i samme bås som alle andre med lignende smerter. I noen tilfeller kan det være at terapeuten sier «jeg vet ikke», og det kan ofte være et godt tegn. Det er viktig at også terapeuten kjenner sine egne begrensninger, og ikke «gjetter» seg til diagnoser og forklaringer. Smerter er utrolig komplekst, og det er ikke alt som er mulig å svare på. Gjennom nyeste forskning er det mye man har funnet ut om smerter, men også mye man fortsatt ikke vet. Har man en terapeut som bruker 5-10 min på behandlingene, vil man kanskje ikke få den tiltroen til samarbeidet da det tar kort tid og du føler deg ikke profesjonelt ivaretatt. Dette kan ha negativ effekt for plagene dine, og du kan dermed trenge flere behandlinger enn om du virkelig trodde på samarbeidet. Mens terapeuten får deg inn til flere konsultasjoner, som kan være mer lønnsomt for han/henne.
  2. Er en du kan stole på og som får deg til å føle deg sett. En god terapeut er ikke alltid bare den dyktigste innen faget. Den bør også være en menneskekjenner, ha empati og medmenneskelighet, og være en som har et reelt ønske om at du skal bli bedre. Det at du er fornøyd med terapeuten, føler deg respektert, sett og hørt, vil gi en enorm effekt. Plagene kan bli mindre, kun fordi du tror på behandlingen og det gode samarbeidet.
  3. Er en som gir deg hjemmelekser i form av tøyninger, styrkeøvelser, tiltak til endring av livsstil og andre fokusområder. Ditt forhold til terapeuten bør være et samarbeid. Kommer du til en terapeut og forventer at behandlingen der og da alene er det eneste som skal til for å bli kvitt smertene over lengre tid, tar du feil. Du er nødt til å gjøre noe selv. Derfor bør du også få konkrete tiltak du kan gjøre på egenhånd. Dette kan også føre til at du trenger færre behandlinger for å bli smertefri. Ulike tiltak kan være å trene mer, trene mindre, mindre stress på jobben, spise bedre og sove bedre.
  4. Er en som ikke gir deg et anslag på hvor mange behandlinger som må til for å bli helt smertefri, men som tar det litt etter hvordan kroppen din responderer fra behandling til behandling. Sier terapeuten din at dette vil ta 10 behandlinger, så kan du faktisk påvirke kroppen og hjernen til at dette vil ta minimum 10 behandlinger før du er smertefri, selv om du kunne blitt bedre mye tidligere.
  5. Er en som ikke vil ha deg tilbake om du er smertefri. Terapeuter er, som andre, avhengige av inntekt, og derfor ønsker mange å ha flere behandlinger per pasient. Selv om det bare er noe eller ingen smerter igjen, vil mange terapeuter fortsette å sette deg opp til behandlinger. Andre terapeuter setter pasienter opp fire uker eller noen måneder fremover i tid, bare for å «sjekke» kroppen. De forklarer det med at de ønsker å forhindre at smertene skal komme tilbake. Dette kan påvirke smertene negativt og troen på at behandling er det eneste tiltaket som trengs for at du skal holde deg smertefri.
  6. Er en som ikke bruker ord som «låsning» i ryggen eller nakken, eller at smertene dine kun påvirkes av et «skjevt» bekken og noen «stramme» muskler. Smerter er, som sagt, svært diffust og komplekst. Hele deg og din ryggsekk vil påvirke dine eventuelle smerter, og ikke bare enkelttilfeller. Mange skylder på det ene markløftet, den ene joggeturen eller den ene stressepisoden. Så enkelt er det ikke, det kan være svært vanskelig å vite opphavet til smertene. Det er også stor forskjell på akutte smerter, som du nettopp har fått, og såkalte kroniske eller langvarige smerter. Smerter du har hatt lengre enn tre måneder er mer komplekst enn de du har hatt i kortere tid. Ved smerter lengre enn tre måneder, er selve skaden i vevet tilhelet, men smertene henger fortsatt igjen i nervesystemet.
  7. Er en som forteller deg litt om hva smerte egentlig er. Smerte betyr ikke nødvendigvis at det er en skade eller et problem. Smerte kan også sees på som en alarm for at vevet ønsker å beskytte seg selv for fare. Derfor kan man ofte få god effekt av å bare avdramatisere hele situasjonen. De fleste nyoppståtte smerter blir bra av seg selv i løpet av kort tid på grunn av vårt enestående immunforsvar, nervesystem og endokrine system. Systemene er våre tause hjelpere som tar hånd om alt. Om det er smerter, bakterier eller virus, vil disse systemenegjøre alt for å bekjempe dette i løpet av kort tid. En dyktig terapeut avdramatiserer det hele, behandler deg, og gir deg tips og råd til hva du kan gjøre videre for å bli kvitt smertene.
  8. Er en som oppfordrer deg til bevegelse. Variert bevegelse! Personlig ser jeg ofte to ulike grupper av pasienter på akkurat dette. Den ene gruppa har plager for at de ikke beveger seg nok, mens den andre gruppa har plager fordi de trener for hardt og for tungt. Litt flåsete sagt, men jeg tror det ligger mye i det. Når man ikke beveger seg nok i løpet av dagen, går man glipp av alle de gode effektene treningen gir. Derimot når man trener for hardt og for tungt, med for lite restitusjon, («too much, too fast, too soon»- prinsippet) kan dette skape overbelastninger. Det er utallige faktorer som påvirker hvordan man klarer å holde seg under den smertefrie grensen på. Den totale fysiske og psykiske belastningen i løpet av uka, kosthold, stress, restitusjon og søvn har mye å si i denne sammenhengen. Kroppen vår er utrolig adaptiv og blir fort vant til nye belastninger, men det er når denne prosessen går for fort at det kan bli litt trøbbel i tårnet.
  9. Er ikke nødvendigvis en som har 30-40 pasienter per dag, eller har venteliste i  lang tid fremover. Hvor dyktig terapeuten er gjenspeiler seg ikke alltid i hvor lang ventetid eller hvor mange behandlinger vedkommende har. Mange har ventelister i flere måneder fordi de setter opp de samme pasientene til jevnlige behandlinger. Jeg er daglig leder, eier og osteopat i Optimal klinikk, og vi er avhengige av å ha pasienter for å holde klinikken i gang. Allikevel får jeg meg aldri til å lure folk til å komme tilbake jevnlig, bare for å sjekke at alt er «ok» med kroppen. Behandling er blitt en big business, og det er ikke alltid det blir gjort på en riktig måte. Jeg liker at terapeuter er med på å gjøre folk smertefrie, men det kan med fordel praktiseres på en helt annen måte enn det mange klinikker gjør i dag. Jeg ønsker å levere kvalitet til hver eneste pasient. Jeg skal være like mye tilstede, våken, blid og hyggelig med sistemann som med førstemann. Altfor ofte hører man om terapeuter som bruker kun 10 minutter på pasientene sine. 2 min snakk. 6 min behandling, hvor det ofte er et «knekk» i nakke, midtrygg og korsrygg, samt et par trykk her og der, med litt tøyning som avslutning. Deretter 2 min til å betale i resepsjonen. Det blir som en fabrikk, hvor samlebåndeffekten brukes til det fulle. Her må det gjøres endringer. Ofte utføres nøyaktig samme behandling hver gang, og man holder på i mange måneder, eller til at du som pasient ikke gidder mer. Det er mange individuelle forskjeller når det kommer til hvilken behandling som passer de ulike pasientene. Mange får gode resultater med manipulasjon, andre får god fremgang av tøyning, og noen syns bløtdelsbehandling passer best. Da sier det seg selv at det ikke nytter å utføre lik behandling på forskjellige pasienter. Kroppene responderer ulikt, og nettopp det gjør det så spennende å være terapeut. Hadde man utført akkurat den samme behandlingen på alle hadde man aldri lært noe, og det hadde blitt tungt å svelge når man forhåpentligvis skal jobbe med dette i mange år fremover. Jeg har maks 5-7 behandlinger per pasient, og prøver å få personen til å delta mest mulig i prosessen mot å bli smertefri. Det hele blir så utrolig mye mer effektivt og forutsigbart, samt at det vil være større sjanse for varig forbedring. Personlig vil jeg gjøre mer ved å gjøre mindre. Det vil si at jeg ønsker å behandle hver person færrest mulig ganger, men heller nå ut til flere. Det klarer man ikke om man har de samme pasientene uke etter uke.
  10. Er en som er seriøs. Terapeuten er medlem av et forbund. Klinikken til terapeuten er ren, pen og hygienisk. Man bruker nye håndklær og nytt benkepapir hver gang man har nye pasienter. Alt av utstyr er i orden. En god terapeut er også en som kler seg profesjonelt, har rent arbeidstøy, god kroppshygiene, klipte negler, nyvaskede hendene fra forrige behandling og generelt ser velstelt ut.

_DSC2522
Håper dette hjalp deg til å vite hva du bør forvente av en terapeut, og at du får god og profesjonell hjelp når du trenger det!