10 tips som kan gjøre deg til en dyktigere personlig trener

Les om mine litt spesielle erfaringer som personlig trener, og hvilke 10 tips jeg har for å bli enda dyktigere i jobben.

Mine erfaringer som personlig trener
Jeg er nå inne i mitt niende år som personlig trener. Nesten 10 000 timer har det blitt siden starten. SATS Nydalen, Evo Fitness Nydalen og nå Optimal Trening har vært mine eminente arbeidsplasser. Det har vært utrolig morsomt og lærerikt. Angrer ikke på noe. MEN herre jemini så mye rart jeg har gjort opp gjennom årene. Heldigvis har jeg både erfart, og etter hvert lært på denne måten. Jeg tenker tilbake med gru når jeg tok eksamen. Følte jeg kunne en del da, men slet blant annet med å forstå forskjellen på muskelarbeidet i leg extension og lår curl. Egentlig en skam siden jeg kun trente disse to øvelsene med resten av fotballaget hver gang vi hadde styrketrening. Jeg trodde 100 forskjellige sit ups- versjoner kunne punktforbrenne fett på magen min, og ville selvfølgelig også prøve dette på kunder. Jeg var like bevegelig som et strykjern på havbunn, og dermed elendig i knebøy og markløft. Disse var derfor aldri i mine treningsprogram. Ergo- ikke i mine kunders treningsprogram heller. PERSONLIG trening, sa folk! Jeg spilte fotball, og trodde fotballtrening fem ganger i uka, inkludert gående utfall èn gang i uka var nok beintrening. Jeg hadde satt opp flyes i kabel som hovedøvelse til bryst for en som skulle inn i Forsvaret. Og dette attpåtil på eksamen. Jeg trodde jeg hadde kontroll på hva alle kundene mine løftet på hver økt, så jeg gadd ikke notere en døyt. Jeg trente ofte bryst og triceps, rygg og biceps, og skuldre sammen med kjernestabilitet. Disse én gang i uka hver. Bein, sa du? Njaaa, kanskje om et par-tre år. Gående utfall på alle mine kunder, ja hvorfor ikke?

HELDIGVIS har det bedret seg med årene, men det er rart å tenke tilbake på alt jeg gjorde i starten av min PT- karriere. Kan få mareritt av mindre. Jeg priser meg lykkelig for at jeg i det hele tatt hadde kunder, og at disse ville fortsette samarbeidet. Hva var det som holdte de gående egentlig? Brønnøydialekta? Nei, jeg tror jeg skal være glad for at kunnskap ikke var alt, men at man kom et lite stykke med et stort smil og litt medmenneskelighet også. Jeg er glad for veien jeg tok videre gjennom massør-utdanningen til Axelsons og som etter hvert førte til fire år med osteopati. Optimal Trening og Akademiet for personlig trening(AFPT) har også en stor takk for at jeg har kommet meg fremover. Nå kan jeg med hånda på hjertet si at jeg kan noe, men blir desto mer ydmyk for alt jeg ikke kan. Før lekte jeg supermann og kunne lite, nå kan jeg litt mer og leker ikke storkar i det hele tatt. Jeg ser frem til da årstallet 2024 står på kalenderen, og om følelsen er akkurat det samme som jeg har nå i forhold til 2006. Kommer jeg igjen til å legge meg i fosterstilling og grøsse over det jeg har gjort tidligere i min arbeidskarriere? Time will show, og jeg gleder meg! Håper nesten jeg ligger litt sammenkrøket på gulvet da også, for det betyr at jeg har lært noe nytt. Helse- og treningsbransjen er utrolig spesiell og spennende, da den hele tiden fornyer seg gjennom forskning. Jeg elsker jobben min!!

10 tips til deg som ønsker å bli en bedre PT, basert på egne erfaringer

  1. Gjør PERSONLIG trening på kundene dine. Selv om dine favorittøvelser er Zottman curl, muscle ups eller janei-maskinen, så trenger ikke dette å gjelde kunden din.
  2. Fokus på kvalitet!! Du kommer til å ha en sjef som flyr etter deg og pisker deg etter resultater, og det helst i går. Gjør det i din fart, føl at du har kontroll på kundemassen din, gi de god service, og lag skreddersydde opplegg. Ha nok timer til at det blir utfordrende og morsomt, men ikke for mange timer slik at du ikke får fulgt opp kundene på en profesjonell og bra måte. Kvalitet vil alltid slå kvantitet her.
  3. Ha et godt team rundt deg. Innled samarbeid med lege, terapeut, coach, ernæringsfysiolog og lignende. Det er ikke terapeuten som vil få credsen om man blir kvitt en smerte, det er du som PT som vil få honnøren for at du så kunden og tok tak i det.
  4. Ta videreutdanninger innen blant annet mental trening, ernæring, behandling og pedagogikk. Større forståelse for helheten av mennesket.
  5. Finn et felt som interesserer deg, og bli enda bedre på det. Å spesialisere seg som PT kan for mange være lurt.
  6. Det finnes ingen fasit for hva som vil fungere for kunden din. Få kunden til å finne SINE mål, hjelp de med å få dette realistisk og motiverende, og gjør treningen deretter.
  7. Møt forberedt til timene. Vit hva som står på programmet for økta. Ha alltid en annen øvelse for samme muskelgruppe i reserve. Dette gjelder spesielt i prime time, da det ofte kan være opptatt på de øvelsene du har planlagt.
  8. Hold deg oppdatert på fag! Det finnes så mange kurs, utdanninger, tidsskrift, hjemmesider og lignende der ute. Bruk det for alt det er verdt. Du vil aldri bli ferdig utlært i denne jobben.
  9. Selvtillit er bra og viktig, men en blærete PT vil aldri selge noe særlig. Ydmykhet og medmenneskelighet er nøkkelen til å komme langt. Vær en likende person som smiler og oppmuntrer kundene dine. Dette er alfa omega for å skape en god relasjon mellom PT og kunde. Vær seriøs når du skal være seriøs, og vær spøkete når du kan være spøkete. Få kundene til å føle seg trygge på din kunnskap og medmenneskelighet.
  10. Og sist, men ikke minst; Elsk jobben din!! Vis passion! Dette stråler lykke og livskvalitet, og det vil smitte over på kundene og andre rundt deg. Har du det gøy på jobb, smiler, ler og trives, så vil det være lettere for medlemmer å kontakte deg. Personlig trening og alt det innebærer vil jeg nok si er verdens beste yrke, så du har god grunn til å ha det bra i jobben din. Du er med på positive endringer og forbedrer helsen hos kundene dine, du får jobbe med mennesker i stedet for en PC, du er aktiv i jobben din, du bestemmer litt selv når du jobber og har ferie, du kan tjene godt, du blir kjent med nye mennesker og får et kontaktnettverk innen flere bransjer, og du får en utrolig variert hverdag med alle de forskjellige målene til kundene dine. Drømmejobben, rett og slett!