3 ting du må ha med i treningsbagen

Mange innen treningsbransjen er gadgets-freaks. Den ene gadgeten er dyrere enn den andre. Men her kommer jeg med tre tips til hva din treningsbag kan inneholde, og det trenger ikke koste så mye heller.

1. Foam roller(massasjerulle)
En foam roller har nok de fleste treningsinteresserte sett før. Det finnes ikke mange treningssentre der ute som ikke eier noen av disse. Det er en gadget som bare blir mer og mer populær. Dette med rette, i følge mange. Jeg mener at dette kan være et veldig fint supplement til treningen din, og noe som kan være behagelig(les: etterpå) å implementere mer inn i hverdagen. En foam roller er en sylinderformet skumgummi- gadget, hvor hovedfunksjonen er å bruke den som en egenbehandling/selvmassasje.

Den er enkel i bruk, lett å ha med seg og finnes i flere forskjellige farger. Noen har tagger, andre uten spor, noen harde, andre litt mykere, noen lange og andre korte. Her må man bare finne det som passer hver enkelt, men jeg anbefaler å starte med en kort foam roller som verken er myk og uten tagger. Det er slikt som med alt annet. Kroppen trenger tid på å tilvenne seg nye ting. I begynnelsen vil det være litt ømt, men det er du selv som styrer hvor mye belastning du ønsker å legge på foam rolleren. 5-10 minutter 2-3 ganger i uka kan for mange gi en positiv effekt på ømme og såre muskler. Denne kan brukes rett på en kald kropp, så du trenger ikke varme opp før den benyttes. Personlig bruker jeg denne både hjemme og på trening. Hjemme mens jeg ser på tv. Og andre ganger som en forberedelse før noen av treningsøktene mine. Hjemme gir det meg en avslappende effekt hvor det er godt å massere øm muskulatur. Mens på trening bruker jeg den hovedsakelig for å få en god oppvarming og gjøre kroppen min klar for en god økt.

I begynnelsen vil jeg anbefale å starte med hele kroppen, mens etter hvert vil man finne ut hvilke områder man kanskje burde jobbe mer med. For mange kan denne hjelpe mot ømme og vonde områder. Det er nok flere faktorer som spiller inn her. For det første så vil den påvirke et område som kroppen og hjernen din sier er smertefullt. For det andre er det bare det at du gjør noe på egenhånd for å bli kvitt smertene, som hjelper. Og for det tredje, det føles veldig behagelig etter selve rullingen.

Denne kan brukes på hele kroppen. Bryst, rygg, sete, bakside lår, legger, forside lår, innside lår og utside lår. Under ser dere en video hvor jeg viser hvordan man kan gjøre en generell foam rolling på hele kroppen. Start med 10 15 rullinger over hvert område, gjør dette over hele kroppen, og etter noen ganger vil du merke hvilke områder som er mer aktuelle enn andre. Bare tenk logisk egentlig. Du vet du har et område som er ømt og restriktivt, legg foam rolleren på, og start med å rulle. Det er ganske enkelt og man kan ikke gjøre noe feil her. Det er normalt at det er litt ømt og smertefullt i starten, men etter hvert vil man kjenne bedring i vevet grunnet kroppen og hodets nye vane med rullingen.

Foamroller

2. Massasjeball
Hvis man sier at en foam roller er mer uspesifikk, så er denne mer spesifikk. Foam rolleren er større og jobber derfor med større områder av kroppen. Denne blir brukt på samme måte som en foam roller, men går dypere og mer spesifikt mot ett bestemt område. Vanlige områder denne fungerer på er setemuskulatur, legg, under føttene, bryst og baksiden av skuldra. Som hos foam rolleren, så finnes det mange forskjellige massasjeballer. Lacrosseball, baseball, tennisball, golfball og triggerpunktball er alle brukt for samme formål her. Under ser dere en video som viser hvordan dere kan bruke en slik ball.

baseball1

 

3. Treningsstrikk
Mitt tredje tips til dere er å anskaffe dere noen treningsstrikk. Disse finnes også i alle mulige størrelser, tykkelser og farger. De blir ofte brukt til forskjellige ting innen treningen. Noen bruker strikk for å gjøre en øvelse hardere(en push ups for eksempel), noen bruker de for å gjøre øvelsen lettere(i en pull ups for eksempel), og andre bruker de som en spesifikk oppvarming og «aktivering» av muskler før en treningsøkt. De store strikkene kan også brukes til en effektiv og tøff trening av kjernemuskulaturen. Personlig bruker jeg strikkene til det aller meste, og har alt fra store og tykke strikker til små og tynne mini bands. Mange treningssentre er redde for å legge dette ut til alle medlemmene, da det ofte blir stjelt. Derfor kan det være lurt å ha dine egne strikker som du tar med på treningen. Det koster ikke så altfor mye heller, og har god nytteverdi uansett hva du ønsker å gjøre med treningen. Disse er geniale å ha liggende. Er du på ferie, kan du også lage en god treningsøkt med disse strikkene. De tar ikke stor plass, ser bra ut og er svært enkle å bruke. Se videoer for tips til øvelser.

strikk

Ja, da er det bare å hive seg over disse tre gadgetsene. Alle tre er enkle å bruke, er små, tar lite plass og du kan ta de med hvor du vil. Det er bare din fantasi som stopper hvordan disse tre kan brukes. De vil hjelpe deg på ferie, de vil hjelpe deg hjemme, de vil hjelpe deg på jobb, og de vil hjelpe deg på trening.