5 tips til Holmenkollstafetten

Skal du løpe Holmenkollstafetten eller andre konkurranser fremover? Ta gjerne en liten kikk på disse tipsene som jeg og fysisk trener i Alpinlandslaget, Lars Mæland, har satt opp.

Holmenkollstafetten er blitt en stor happening i Oslo, og det blir slått deltakelsesrekorder hvert år. Det kommer tilreisende lag fra hele Norge. Vanligvis er det ca 3000 lag påmeldt. For noen er stafetten skikkelig seriøst, men for de fleste er det bare en morsom og sosial greie med jobben, kompiser eller venninner. For enkelte kan dette være den første gangen de løper en stafett, så da er det greit med noen enkle råd og tips til hvordan man kan gjennomføre stafetten på best mulig måte.

11205563_819881511399533_1540651266859364475_n

Her er noen enkle tips til hvordan du kan løpe enklere, raskere og mer effektivt:

  1. Steget: Land og spark fra med forfoten, dvs den fremste delen av foten. Det føles mest naturlig når du løper i intervall/konkurransetempo. Syns du det er vanskelig? Visualiser at du løper barbeint på grusvei – vil du da lande på hæl eller forfot? Se for deg at du løper på glødende kull og skal touche minst mulig av bakken før du skyver deg fremover igjen. Trykket på underlaget skal være smooth som gåsedun.
  2. Fokuser på å lande med forfoten rett under eller rett foran hoften. Kort responstid med bakken vil føre deg fortere til veksling eller mål.
  3. STOLT holdning: lave og avslappede skuldre, opp med brystet, blikk fremover og beveg armene i fartsretningen.
  4. Pust rolig og kontrollert! Finn en jevn rytme på pusten og trekk pusten helt ned i magen.
  5. Start rolig og øk gradvis tempoet. Alt for mange går ut for tøft fra starten og går på smellen tidligere enn forventet. Da kan det være lurt å finne et tempo du føler du klarer i 3/4 av løpet, og kjøre litt ekstra på den siste 1/4 av løpet. Se hvordan etappen din er, planlegg, og disponer kreftene riktig.

I tillegg til den vanlige generelle oppvarmingen, kan det være lurt å gjennomføre disse tre spesifikke oppvarmingsøvelsene:

Masse lykke til på stafetten og ha en fantastisk fin dag med kollegaer, venninner, kompiser og lignende!