Alle har vel hørt historien «aaah, nå har jeg gått til behandling én gang i uka i et halvt år og jeg blir ikke bedre». Som terapeut hører jeg dette svært ofte, og jeg møter mange av disse frustrerte personene. Det de har blitt forklart av tidligere terapeuter skremmer meg virkelig!
«Nå har jeg rettet opp det skjeve bekkenet ditt, så nå er det viktig at du går forsiktig, slik at det ikke går tilbake igjen.» «Du må slutte med styrketrening og fotball, det er ikke bra for ryggen din.» «Oi, du må nok ha 15-20 timer med behandling. Hvis ikke kommer du til å ha slitasjegikt i hofta i løpet av 10 år.” «Ikke rart du har smerter med den dårlige holdningen din». «Du har en beinlengdeforskjell, så dette må vi få ordnet før du blir smertefri». «Sykemeld deg nå, for denne korsryggen er ikke bra i det hele tatt». «Oi, her var det stramt. Kjenner du denne som jeg trykker hardt på her. Det er et triggerpunkt. Det er den som skaper smertene i skulderen din. Vi må nok ha en del behandlinger før vi får knadd ut denne skikkelig». «Du må be til han fyren der oppe for at du skal bli bra i skuldra di».
«Behandlingsbransjens banan»
Dette er bare en brøkdel av alt jeg får høre av mine pasienter. Jeg begriper meg ikke på terapeuter som ønsker å lykkes ved å skape frykt hos pasientene sine, slik at de skal komme tilbake gang etter gang. De får dem til å tro at behandling hos vedkommende er den eneste løsningen for å bli smertefri. Jeg har vanskeligheter med å forstå hvorfor man er villig til å sette ryktet sitt på spill for å gjøre folk avhengige av behandling. Man skaper frykt for bevegelse. Frykt for hverdagen. Frykt for å være seg selv. Dette er tydeligvis behandlingsbransjens banan. Og dette handler om personer med smerter. Ikke om den vanlige mannen eller dama i gata som lurer på om banan er sunt eller ikke. Frykt fører sjeldent med seg noe godt, hva enn det måtte være. Målet bør alltid være å få personen smertefri etter færrest mulig behandlinger. Mange terapeuter opprettholder smertene og plagene til pasientene sine bare ved å samlebåndsbehandle og kommunisere på gal måte.
«Du må slutte å spille fotball»
Da jeg ble født fikk moren min høre at jeg kom til å ha ryggsmerter så lenge jeg levde. Da jeg røk fremre korsbånd, menisk og sideligament fikk jeg høre at jeg aldri kom til å spille fotball igjen. Da jeg brakk det ene underarmsbeinet, rev opp membranen mellom underarmsbeinene og røk et ligament i håndleddet var det en som sa til meg at jeg ikke kom til å trene vanlig styrketrening på overkroppen igjen.
Ingenting av dette stemmer i dag. Heldigvis. Jeg har ikke mer vondt i ryggen enn andre. Jeg spiller fotball, løper og trener tung styrketrening uten smerter eller andre plager- og det attpåtil uten fremre korsbånd i mitt høyre kne. Jeg har ingen plager ved styrketrening. Jeg har rett og slett ikke hatt noen form for smerter det siste året. Etter alle disse beskjedene jeg fikk, kunne jeg valgt å slutte med alt, men jeg ønsket å motbevise det jeg ble fortalt. Jeg visste at kroppen min var kapabel til det, og hvorfor skulle en som ikke hadde noen kjennskap til kroppen min sette begrensninger for meg?
Hva er det egentlig med denne frykten som alle skaper rundt seg? Hva om vi kunne klare å fokusere på mulighetene i stedet for begrensningene?
«Jeg er rådvill- hva bør jeg gjøre med smertene mine?»
Lytt til kroppen din. Ikke la noen fortelle deg hva du kan gjøre og ikke gjøre. Prøv deg frem. Kroppen gir deg tilbakemelding. Din kropp er ingen andres kropp. Du kjenner den best, ikke vær redd for noe. Det handler hele tiden om tilrettelegging av hverdagens gjøremål. Er det noe du merker at gir smerter, ta kontroll over det, og ufarliggjør det. 80- 90 % av alle smerter er uspesifikke(1). Det vil si at den ikke har noen årsak eller at det ikke er noen fasit på hvordan smertene bør behandles. Smertene er ikke alvorlige. Smertene er ikke der for å ødelegge deg. Det er bare kroppen din som prøver å fortelle deg at nå er det kanskje på tide med noe så enkelt som:
– Mer søvn
– Mer aktivitet/mindre aktivitet
– Belast området mer/belast området mindre
– Mer næringsrik mat
– Mer moro
– Mindre stress
– Ikke bekymre deg
Blant annet!
Eller bare det at kroppen din reagerer på en ny belastning. Kroppen din er et utrolig smart økosystem som hele tiden adapterer og tilpasser seg nye gjøremål og belastninger. Hadde den ikke gjort dette, hadde man aldri blitt veldig god på noe, da det hele tiden har vært et sjokk for kroppen når den gjør noe nytt. Kroppen vår er til for å videreutvikles. La den gjøre det.
Stol på immunforsvaret ditt
«Den stille hjelper». Det er hovedsakelig der for å hjelpe deg mot både bakterier, infeksjoner, virus, smerter og andre irritasjoner. Og det uten at du merker noe til det selv. Et fantastisk forsvar om du behandler det fornuftig og lar det gjøre jobben sin.
Jeg har aldri hatt så mye smerter som da jeg studerte til å bli osteopat. Alle beskjedene om at «oi, her var det stivt». All den knekkingen. All den tiden jeg fikk til å fokusere på hva som egentlig var galt med kroppen min, og jeg kjente det ikke. Var jeg rar siden jeg ikke hadde smerter? Plutselig begynte jeg å kjenne det. Kroppen ble overfølsom og opplevde smerter tidligere enn hva den var vant til. Det skulle så lite til. Det ble en vane å få behandling 2-3 ganger i uken, og da juleferie, vinterferie eller sommerferie kom, hadde jeg plutselig ikke muligheten til det. Smertene ble verre og mer langvarige. Man følte nesten at et knekk var alt jeg trengte. Helt til jeg var ferdig med studiet, for da hadde jeg ikke muligheten til å få behandling hele tiden. Da måtte plutselig immunforsvaret mitt gjøre jobben selv. Etter hvert fikk jeg kroppen tilbake i modus igjen, og smertene uteble. Om dette skyldtes all behandlingen og fokuset på smerte, stivheter, skjevheter osv- det kan bare filosoferes rundt.
Ikke gjør deg og din kropp avhengig av behandling
Terapeuten skal være der i starten for å avdramatisere, hjelpe deg i form av noen få behandlinger og til å gi deg tips til hvordan dere sammen kan skape en varig smertelindring. Har du hatt nyoppståtte smerter og sammenhengende behandling i en lang periode, er det definitivt på tide å bytte terapeut. Kroppen trenger selv å ta hånd om smerter og den trenger ikke alltid hjelp fra en annen person. En terapeut skal ikke være en som fisker maten for deg, men en som lærer deg å fiske.
Mange blir ”hekta” på behandling fordi man innbiller seg at det fjerner smertene for godt(4). Denne smertelindringen kan ofte vare bare i korte perioder, og det er en midlertidig og lite langsiktig løsning. Et knekk eller en nål kan virke behagelig og nødvendig for å fjerne smertene der og da, men som regel må man tilbake etter kort tid for akkurat samme behandling for de samme smertene. Man bør heller fokusere på hva som kan gjøres for å skape langvarig smertereduksjon. Da må man heller se på hvilke faktorer som gjør at smertene opprettholdes og kommer tilbake igjen. Det nytter ikke å bare behandle symptomene hver gang. Man må se på det større bildet for å finne årsaken og roten til plagene.
Gjør øvelser og vær mer aktiv i løpet av dagen
Vær nok aktiv i hverdagen og gjør øvelser for å forbedre toleransegrensen til vevet hvor du opplever/har opplevd smerte. Belast muskulaturen variert og nok(3).
Tenk på helheten, ikke bli for detaljfokusert
Smerter og stivhet er helt normalt for kroppen din. Selv om noe er stivt, så vil det ikke nødvendigvis bety at det skal gi smerter. Det er kanskje bare en liten reaksjon på at du bør belaste området mer. Vanlig tankegang når man har stivheter i kroppen vil være å la det være i ro. Dette vil fungere mot sin hensikt. Prøv heller å få området i bevegelse. Belast muskulaturen på en fornuftig måte, så vil du se at det kan hjelpe deg mer enn om du hadde holdt området i ro.
Avdramatiser smertene dine
Som tidligere nevnt, ca. 80- 90 % av alle smerter er ufarlige(1). Ikke bruk unødvendig energi ved å fyre oppunder smertene dine. Det vil bare gjøre det verre. Etter noen få dager, uker eller måneder vil det bare bli bedre og bedre. Tidsperspektivet på smertene kan påvirkes. Desto flinkere du er til å gjøre noe med faktorene som opprettholder smertene, desto hurtigere kan du bli smertefri.
Og til deg som er terapeut; tenk på ryktet ditt! Jobb som terapeut for god samvittighet, empati og viljen til å hjelpe andre- ikke for å gjøre lommeboka tykkere.
Referanser:
- http://www.formi.no/images/uploads/Kortversjon.pdf
- http://bloodandiron315.com/2014/03/14/50-shades-of-pain-with-dr-lorimer-moseley/
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.12581/abstract
- Hoffmann, T.C. , Del Mar, C.: Patients’ Expectations of the Benefits and Harms of Treatments, Screening, and Tests: A Systematic Review. JAMA Intern Med, 2014.
- Nasjonalt folkehelseinstitutt. Helsetilstanden i Norge. Kroniske smerter.