Denne plakaten er i god tråd med hvordan jeg behandler og følger opp mine klienter. I blant føler jeg meg ikke som en osteopat, men heller som en livsstilsterapeut. Smerter er så utrolig komplekst, slik at en enkel faktor vil aldri klare å forklare smertene. Jeg gjør mitt ytterste for å få klientene mine til å forstå dette. Det er viktig å ta hele mennesket under lupen og finne ut hva som skaper disse irritasjonene for nervesystemet.
Her er bare noe jeg følger opp klientene mine på:
– Er de i nok aktivitet?
– Trener de for mye?
– Trives de på jobben?
– Har de det bra hjemme som singel, mann, kone, samboer, med barn osv.?
– Er de ensom?
– Hvordan er kostholdet?
– Sover de bra og lenge nok om nettene?
– Hvordan er stressnivået?
– Hverdagslige utfordringer?
– Er de urolig for at smertene er farlige?
Det høres så fantastisk klisjéaktig ut, men det er utrolig viktig å behandle hele mennesket bak symptomene. Symptomene forteller deg ofte nada. Det er når du virkelig går gjennom anamnesen på en god måte at du finner ut hvor du skal starte. Man kan være verdens beste behandler, men gjør man ikke en god anamnese, så kan det være at du aldri når frem til klienten, livsstilsutfordringene(hvilke faktorer som skaper alarmen) og dens smerter.
Det er når du innleder et SAMARBEID med din terapeut at smertene vil påvirkes i det lange løp. Det kreves minimum to personer for å skape et samarbeid. Klienten og terapeuten. Ingen behandling i verden kan måle seg med klientens egeninnsats rundt de positive endringene som kreves i hverdagen for å holde seg smertefri over en lang periode.
Jeg forteller alle mine klienter at jeg krever at de gjør sin del av arbeidet, da det holder de smertefrie lengre, de tar ansvar for egne utfordringer, de føler mestring, de blir mer fornøyde, de sparer penger, samarbeidet er av kortere varighet, og jeg kan dermed nå ut til flere personer. VINN-VINN- SITUASJON!!
Dette er 10 enkle tips jeg ofte praktiserer med mine klienter til hvordan man kan selvskape(er det egentlig et ord?) seg en bedre hverdag:
1. Avdramatiser smertene dine!!! Overanalysering av smerter vil ofte gjøre vondt verre. Smerte er ofte ikke farlig. Det er sjelden en smerte er en skade, det kan bare være en liten alarm.
2. Tilrettelegg treningen/aktiviteten etter hva som ikke gir smerter, eller beveg deg mer i løpet av dagen
3. Legg deg tidligere på kvelden, og sov bedre
4. Stress ned på jobb og ellers i hverdagen
5. Spis sunt, variert og næringsrikt
6. Finn på noe gøy med kjæreste, venner eller bekjente
7. Le masse!!! Har du en dårlig dag, da er alltid youtube der for deg
8. Føl deg trygg, sett og ivaretatt. Meng deg med folk som kan gi deg dette
9. Utfordre deg selv utenfor komfortsonen
10. Stålsett deg og gi litt mer f….! Livet er ikke alltid en dans på roser. Det kommer til å bite deg i rumpa av og til, men det er responsen din som til slutt viser resultatet på tavla. Ikke bruk unødvendig energi på det du ikke kan gjøre noe med.
– Ta kontakt med meg her eller på Optimal Klinikk om du har smerter og ønsker et samarbeid for en bedre hverdag med mindre smerter.