Hvordan unngå de typiske nybegynnerfeilene på trening?

Det nye året er 2014. Når et nytt år starter, så er det som regel mange som skal ta igjen det tapte fra i fjor og dermed kaste seg i gang med treningen. Kanskje du har gjort det samme de foregående årene, men stoppet midt i februar når du verken så fremgang eller hadde motivasjon eller tid til å fortsette. Erfar av det du har gjort tidligere, les denne artikkelen som kan lære deg hvordan du kan unngå alle disse nybegynnerfeilene og vit hva du skal gjøre for å få gode resultater.

Hva er typiske feil nybegynnere gjør?

  1. Man bare kaster seg i gang med treningen uten å tenke på hvilken form man er i siden man skal ta igjen det tapte for de siste årene.
  2. Skal endre på alt samtidig.
  3. Starter med for mange økter i uka.
  4. Tenker kvantitet foran kvalitet.
  5. Tenker at alt skal være mest mulig avansert og fancy.
  6. Starter med alt for mange øvelser som gjør at man blir gående på gymmet i flere timer.
  7. Gjør de samme øvelsene, repetisjonene, settene, belastningene og pausene for hver økt.
  8. Starter med for tung belastning.
  9. Hvilken teknikk og utførelse man gjør.
  10. Man skal fortest mulig ned i vekt etter jula.
  11. Er utålmodig og tror at alt skal skje over natta og dermed gir opp når man ikke merker at noe skjer med kroppen.
  12. At man trener ofte kun forsiden og det man ser i speilet.
  13. Trener «ferdiglagde» treningsprogrammer som ligger på nettet og som kanskje fungerte for Arnold Schwarzenegger for 15 år siden. Det finnes ingen fasit på hvordan du skal trene. Tren det som passer deg og din kropp best. Trening er individuelt.
  14. Ikke start på samme belastning som kompisen eller venninna di som kanskje har trent 1 år lengre enn deg.

Hvordan kan man unngå disse feilene?

– Tenk enklest mulig, trening er ikke rakettforskning! Sett deg ned, skriv ned noen gode og realistiske hoved- og delmål på veien. Du kan ikke endre hele livet ditt med en gang, da mister du som regel fort motivasjonen og gir opp. Finn deg en motivasjon for å trene, for det kommer til å være tungt i starten å skal skape en god rutine. Unn deg noen massasjetimer, noe nytt treningsutstyr eller lignende når du har nådd et nytt delmål f.eks. Ikke bruk kun vekt som motivasjon, det tar som regel tid for kroppen å venne seg til en ny hverdag, samt at om du trener styrke så vil det ikke nødvendigvis gjøre at du mister vekt, men være med på å «stramme» opp kroppen. Og når du øker muskelmassen i kroppen, så vil kroppen trenge mer bensin(matinntak) for å fungere i hverdagen og dermed øke hvilestoffskiftet.

Så om du spiser det samme som for 2 måneder siden, så vil du nå trenge mer energi inn for å gå i null enn det du gjorde da. Og muskulatur trenger mer bensin for å fungere, det trenger ikke fett. I tillegg til at muskulatur veier mer enn fett. Derfor anbefaler jeg heller å bruke en bukse som kanskje ikke passer for øyeblikket og sett deg som mål å komme inn i den i løpet av en bestemt periode. Det kan skje fort, selv om du ikke har mistet så mange kg. Nettopp pga det jeg forklarte ovenfor. Kosthold er selvfølgelig en stor del av pakka, men ikke gjør det til noe veldig avansert- bare spis grovere, grønnere, renere og kutt ut alt av «ferdigmat».

Start rolig med 1-2 ganger i uka, skap deg gode trenings- og kostholdsrutiner først og heller øke progressivt på antall økter om man ser at både motivasjon og tid er der. Det er mye bedre enn å starte på 5 dager i uka og tro at dette er det mest effektive, for så å bli lei og gi opp etter 1 måned for at ingenting skjer med kroppen. Å få inn en jevn treningsrutine som man kan holde over flere år er viktig, da må man også finne noe man trives med. Trening skal være tungt, men også gøy, man får som regel mye større fremgang når man liker det man gjør.

Når det er sagt, så er det viktig å prøve seg litt utenfor «komfortsonen» også. Tør å prøv deg på nye ting, du finner fort ut om du ikke liker det. Trening er veldig individuelt, ikke sikkert at du liker det samme som venninna di. Tør å ha en god variasjon i treningen, ikke lås deg fast i bestemte mønster. Men samtidig ikke tren for variert. Du vil jo ha fremgang i de forskjellige øvelsene, da er det viktig å trene på disse. Finn deg 6-12 øvelser som trener store muskelgrupper og dette skal være hovedbasen for din trening, og jobb mot å bli best mulig på disse. ALLTID tenk belastning i forhold til hvilken teknikk man har og ikke motsatt. Mange trener med for tung belastning, slik at teknikken og utførelsen aldri blir optimal. Dette gjør da at du ikke får den effekten du vil ha og pådrar deg heller skader og andre plager. Men på den andre siden, sitter teknikken og utførelsen, ikke vær redd for å øke belastningen. Det er da du blir sterkere og fremgangen vil ikke la vente på seg. To gode mål som kan være med på å bygge opp styrke i overkroppen kan være å bli god på push-ups i slynge eller pull-ups. Sjekk linkene og prøv deg på disse. Det vil garantert gi resultater, det lover jeg.

Hva er mine erfaringer med nybegynnere på trening?

– Min erfaring er at alt skal gjøres mest mulig avansert, man velger feil øvelser og teknikken og utførelsen sitter ikke som den skal. Når du skal trene, så er det viktig å vite at du er på trening og gjør dette med kvalitet når du først er der. Alt for mange skal kaste seg i gang, ta igjen det tapte, trener 5-6 ganger i uka uten å få resultater i det hele tatt, bare skader og vondter. Mens andre trener kun 1-2 ganger i uka og får stor fremgang. Effektiviteten og fremgangen handler ikke om antall økter, men den kvaliteten du gjør på de øktene du har. For de aller fleste er en intensiv og god økt på 45-55 min mye mer effektiv enn en halvrolig økt på 1,5 time. Jeg har erfart at styrketrening på over 1 time gir ikke mye mer valuta, for etter den timen, så har kroppen og hodet både blitt så psykisk og fysisk sliten at de ikke responderer så bra lengre på det som blir gjort.

Hvordan kommer en nybegynner i gang på best mulig måte?

– Jeg vil anbefale å være 100 % sikker på at alt du gjør er riktig. Bruk derfor litt ekstra penger på en dyktig personlig trener, få satt opp et skreddersydd opplegg kun for deg og dine mål og følg dette. Dette sparer deg for mye tid og kanskje etter hvert penger også, da du muligens må sette av dette for å få behandling for skader du har pådratt deg med dårlig teknikk f.eks. Igjen, tenk kvalitet foran kvantitet! Vær sikker når du eventuelt velger deg en personlig trener, vær kritisk, spør flere spørsmål, vit hva denne personen kan gjøre for deg og prøv flere forskjellige trenere før du kaster deg i gang. Dette kan være forskjellen på om du kommer til å nå dine mål eller ikke kommer til å gjøre det.

Hvilke råd gir jeg til nybegynnere på trening?

– Jeg bruker å si start enklest mulig, ikke gjør ting så avansert. Gjør ting du liker, gjør øvelser som tar for seg store muskelgrupper, ikke bruk unødvendig tid på småmuskler, tren et helkroppsprogram i starten, tren effektivt uten så lange pauser, alltid streb etter å ha den beste teknikken og utførelsen og ikke vær redd for å ta nye steg hele veien.

Hvilke råd har jeg å komme med for å få gode treningsrutiner?

– Ikke start for hardt, det kommer en tid for alt.

Hvordan kan man opprettholde gode treningsrutiner?

– Sett deg hele tiden delmål på veien, gi deg selv litt ekstra ros og belønning når du har klart et nytt delmål. Så har det også vist seg at om man finner f.eks en på jobben eller en hjemme å snakke med om treningen man gjør, så får man hele tiden pushen til å fortsette. Grunnen til dette er at da føler man at man hele tiden blir sett og det går inn som en ekstra motivasjon til å gjøre det bra. Da er det også vanskeligere å slutte. Begynnelsen kommer til å være tung, men med en gang rutinen og rytmen er inne, så vil fremgangen komme når du minst venter det. Derfor er det også viktig å være tålmodig og ikke gi opp. Det er mye nytt som skjer med kroppen og du må gi maskineriet litt tid på å tilvenne seg. Dette vil hele tiden gå i bølgedaler. Klarer du å holde i gang treningen gjennom tøffe perioder, så vil du også møte noen fantastiske topper med god selvtillit, god fremgang og nye positive endringer i kroppen.

Hva er best mulig trening for «ferskinger»?

– Altfor mange er redde for å starte med frivekter og gjør dermed alt i apparat. Men min anbefalning er å starte tidligst mulig med frivekter og egen kroppsvekt. Pga dette, så legger du til deg gode treningsvaner og bruker øvelser som kroppen er skapt for. Kroppen er ikke skapt for å sitte låst inne i et apparat hvor apparatet styrer bevegelsen. Det er musklene dine som skal skape denne bevegelsen. Med frivekter og egen kroppsvekt, så vil du bygge muskulaturen innenifra og ut og ikke omvendt. Det vil da si at du starter med å bygge opp den nødvendige støtte- og stabilitetsmuskulaturen som gjør at du unngår skader, plager og lignende, samtidig som effekten blir større da du må aktivisere en større del av muskulaturen for at arbeidet skal bli gjort skikkelig. Øvelser og videoer kan du finne på min øvelsesbankher. Ikke vær redd for å starte med sånne type øvelser, det vil du takke deg selv for senere når fremgangen er betydelig større.

Hva vil jeg anbefale: trening på egenhånd eller i studio?

– Kan ikke si å ha noen fasit på dette, men en fin variasjon kanskje. Man kan ofte få gjort mye i tillegg til en løpetur i skogen. Trening med egen kroppsvekt er tungt for de fleste, så det kan holde i massevis i begynnelsen. Men etter hvert som tiden går og fremgangen stopper litt opp, så vil jeg anbefale å prøve seg litt i studio også. Her har du litt mer utstyr tilgjengelig og det er enklere å måle fremgangen sin.

Jeg anbefaler alle å skaffe seg en personlig trener, i hvertfall i starten. Hvorfor?

– Jeg anbefaler egentlig alle å ha en dyktig personlig trener. Jeg skulle gjerne hatt en selv. Alt blir mer kvalitetssikret. Du får et skreddersydd opplegg som er ment kun for deg og dine mål, innlæring i riktig teknikk og utførelse og det er alltid en som har kontroll på fremgangen din. Alle har behov for å ha en second opinion, få prøvd seg litt utenfor sin egen komfortsone, bli pushet litt ekstra på de siste repetisjonene som du vanligvis ikke klarer og samtidig gir det litt ekstra motivasjon når du føler at du blir sett. Trener du alene, så er det mye enklere å stoppe opp tidligere. Jeg har kunder som er alt fra nybegynnere til toppidrettspersoner som ønsker å spisse formen enda litt ekstra. Så mitt budskap er egentlig: Skaff deg en dyktig personlig trener, det er noe du aldri vil angre på. Det er den beste livsforsikringen du kan tegne! Om det ikke er for flere ganger i uka over flere år, så ta i hvertfall en startpakke og få en kvalitetssikring på at alt du gjør er riktig. Det er altfor mange som trener og trener og ikke får noe ut av det, ikke bli en av de. Som nevnt litt lenger opp i artikkelen: Skaff deg en dyktig trener som er dedikert og virkelig vil at du skal nå målene dine, vær kritisk til hvem du velger. Det kan være forskjellen!