Kan du fortelle litt om din bakgrunn?
– Født og oppvokst i Brønnøysund. Fotball og trening har alltid vært mine to lidenskaper. Da jeg var 18 år flyttet jeg for første gang hjemmefra, første stopp var Forsvaret. Her var jeg stasjonert på tre ulike plasser: Stavanger, Bergen og Bodø. Den lengste perioden var jeg i Bodø hvor jeg satt i en sivil stilling som idrettsoffiser. Etter to år trengte jeg nye utfordringer og flyttet til Oslo i 2006 hvor jeg tok PT-utdanningen ved Norges idrettshøgskole. Jobbet fulltid som dette i 4,5 år i treningskjeden SATS, men etter hvert følte jeg at jeg kom til et punkt hvor jeg måtte gjøre noe mer. Det neste var da massørutdanningen ved Axelsons i Oslo. Med dette så fikk jeg smaken på behandling, og muligheten til å gjøre folk bedre av en blanding mellom trening og behandling passet ypperlig da noen av mine kunder hadde noen skavanker som de så gjerne skulle bli kvitt. Men massasje var ikke nok, jeg ville ha mer. Jeg var nært både fysioterapi, naprapati og kiropraktor, men valget falt til slutt på osteopati. Her stortrives jeg og angrer ikke ett sekund på valget jeg tok. Så nå studerer jeg fulltid osteopati på 3.året, jobber som PT ved Optimal trening og muskel- og leddterapeut ved Lørenklinikken, i tillegg til å være foreleser på PT-utdanningen ved Active Education.
Hvor lenge har du drevet prehabtrening.no?
– Denne siden hadde vel sin oppstart i begynnelsen av oktober.
Hva er tanken bak prehabtrening.no?
– Tanken bak denne hjemmesiden er at mennesker skal begynne å trene mer skadeforebyggende og vite hvilke øvelser som kan være lurt å gjøre om du allerede sliter med en vond skulder, rygg eller nakke f.eks. Fokuset blir lagt mer på helse og velvære enn det estetiske og det at kroppen skal se mest mulig perfekt ut. Det finnes ikke så mange hjemmesider på det norske markedet som går på litt annerledes måte å trene på, de fleste inneholder øvelser som bicepscurl, tricepspress, sit-ups osv.. Jeg vil skape en trang til å ta i bruk hele kroppen når du først trener. Øvelser som går over flere ledd der du får trent sammenhengen i kroppen og tanken at du er ikke sterkere enn det svakeste punkt. Dette vil skape en helhetlig sterkere kropp som fungerer bedre i de hverdagslige gjøremålene og som vil hindre deg i å få skader og annen problematikk.
Hvordan er responsen på siden din?
– Den har vært over all forventning i forhold til at den er såpass fersk. Får flere tilbakemeldinger på at dette er noe som trengs og at folk har savnet et litt annerledes treningsfokus her i Norge. Jeg er fornøyd bare jeg klarer å gi inspirasjon til å både tenke og trene litt annerledes enn andre som kun ser for seg det estetiske. Det er kjipt å ha en kropp som ser bra ut, men som er nært fra å klappe sammen hvert sekund.
Hvordan kom du i kontakt med osteopati? Og hvorfor valgte du å starte på utdannelsen?
– Det er vel her jeg må takke Stian Haugland for den jobben han har gjort med å overbevise meg om at osteopati var det riktige valget for meg. Snakket mye med han i tiden før jeg søkte, også var jeg med i en time på skolen. Dette var det som gjorde utslaget og osteopatiens tankemåte fenget meg skikkelig.
Hvordan fungerer det å kombinere utdannelsen med jobben som personlig trener, massør og med prehabtrening.no?
– Jo, hva skal jeg si? Det er jo viktig å ikke skal være alt på en gang, men å ha ulike roller etter hva det er du gjør. Det er viktig å ikke ta alle under en kam og tro at alle har et problem eller en skade og at alle trenger behandling, skadeforebyggende eller rehab-trening, men å gjøre det som er best for den kunden eller den pasienten. På den positive siden ser jeg jo at disse henger veldig sammen på flere forskjellige måter og alt av verktøy som jeg kan pakke i verktøykassa gjør meg til en bedre behandler og personlig trener, så sånn sett trives jeg veldig godt med det. Dette er veien som jeg ønsker å gå og derfor kunne det ikke passet bedre med alt dette sammen. Sånn tidsmessig å jobbe med tre forskjellige jobber og ha ansvar for en hjemmeside ved siden av et fulltids studie er ikke optimalt, men jeg føler det fungerer bra og jeg tenker at disse jobbene er med på å gjøre meg til en bedre osteopat når den tid kommer. Jeg ser egentlig bare på det som en god praksisperiode før jeg er ferdig utdannet.
Har osteopatistudiet gitt deg ny vinkling på jobben som personlig trener og massør?
– Ja, absolutt! Det er dette som har skapt den store interessen jeg har for hva som skjer med kroppen under trening og behandling. Biomekanikken, anatomien og den helhetlige tankemåten har tatt meg til et helt annet punkt, som jeg føler er i positiv retning.
Har du spesielle områder innenfor osteopati som engasjerer deg mer enn andre? (av det dere har vært igjennom til nå)
– Som nevnt i spørsmålet ovenfor er jeg veldig glad i den helhetlige tankegangen, så fascie har vært veldig spennende. Ellers bare generelt hvordan du tenker når noen kommer inn med en plage, det å ikke alltid skal angripe pasientens symptomer, men ta helheten av pasienten og jobb ut ifra det. Ellers er jeg veldig glad i teknikker som MET, counterstrain osv, dette gjør at vi har så mange flere strenger å spille på. Jeg bruker MET- tankemåten både på meg selv og andre, og utfallet er som regel veldig positivt.
Har du noen planer for hvordan du skal jobbe når du er ferdig utdannet osteopat?
– Ja, jeg skal nok jobbe klinisk en stund, men fortsatt holde treningsbiten vedlike. Jeg har stor tro på at disse to utfyller hverandre perfekt. Drømmen etter hvert blir å skal jobbe som fysisk trener og behandlingsansvarlig i en idrett- kanskje aller helst fotball. Men det får jeg ta med tiden. Ellers trives jeg godt som foreleser i Active Education også, så dette er noe jeg også vil holde gående. Og kompetansen gjennom osteopati vil nok være med å hjelpe meg på den fronten.
Evt andre ting du kunne tenke deg å få frem fra osteopati studiet/ tanker rundt osteopatiJ
– Nei, tror det meste skal være sagt nå. Men jeg anbefaler osteopati til de fleste jeg snakker med og det virker som det er på full fart oppover nå. Osteopatien har hatt en stor fremgang de siste årene og jeg er veldig spent på hvor langt det kommer til å gå. Ellers vil jeg rette en stor takk til de personene som har fått til dette med skolen og fått en kvalitetssikret og god utdanning som flere og flere begynner å få øynene opp for. Men samtidig at vi ikke hviler på laurbærene, men fortsetter å heve kvaliteten både på utdanningen og de som allerede jobber som osteopater. Man blir aldri ferdig utlært og det er viktig å hele tiden være på søken etter ny og mer kompetanse.