Mitt drømmescenario ved behandling av muskel- og skjelettlidelser

Her er mitt drømmescenario ved behandling av muskel- og skjelettlidelser, både hva jeg tenker terapeutens oppgaver er, men ikke minst, det viktigste- hva man selv kan gjøre for å slippe smerter og andre ubehag i hverdagen. Hva tenker dere er viktigst?

Her er i hvertfall min liste:

1. Personen som får smerter bestiller time så fort som mulig hos en innenfor helsebransjen. Ved mistanke om patologi, så skal man selvfølgelig gå til legen først. Om legen ikke finner noe patologisk grunn for smertene, så ønsker jeg at pasienten skal bli henvist videre til en osteopat/behandler for videre oppfølging.

2. Personen får time innen et par dager. Desto lengre tid det går uten at det skjer noe, desto mer vil kroppen gå inn i et nytt mønster hvor den hele tiden kompenserer for smertene og unngår aktivitet og bevegelse i området hvor problemet ligger, og dermed kan det ta lengre tid å bli kvitt plagene.

3. Personen blir undersøkt, testet og behandlet skikkelig ved hjelp av manuelle teknikker, og etter hvert i form av trening. Personen stoler på at behandler videresender han/hun til riktig instans om det finnes andre som er bedre på dette området. Behandler gjør seg opp en formening om hvor mange behandlinger som må til, og presenterer dette for personen, samt forteller om prosessen videre.

4. Personen får beskjed om å holde seg i gang med vanlige gjøremål, men må kjenne an kroppen. Sykemelding og medikamenter kan ofte vente. Sykemelding kan gjøre vondt verre grunnet mer stillesitting og tid hjemme hvor smertene får all oppmerksomhet, og medikamenter vil kun ta for seg symptomene. Er symptomene veldig ille, så kan selvfølgelig medikamenter brukes til nød for å lindre smertene, men at det er viktig å gjøre de tiltakene som skaper varig forbedring.

5. Terapeut gir ved første behandling 2-3 hjemmeøvelser, i form av pusteøvelser, tøyning av overaktive muskler og/eller styrkeøvelser for svake muskler, som pasienten kan gjøre frem mot neste behandling. Start med rolige og enkle øvelser, øk progressivt i vanskelighetsgrad og hvor hardt det skal være. Øvelsene kan gjøres daglig. Samtidig er det viktig at terapeuten avdramatiserer smertene ovenfor pasienten. Det er som oftest mye mindre alvorlig enn man tenker selv.

6. Det er viktig at terapeuten bruker tiden godt. La kroppen ta hånd om seg selv, det tar som oftest litt tid for kroppen å respondere på behandling. Mange skal absolutt ha flere behandlinger i uka, men la heller kroppen komme seg litt etter hver behandling. Nettopp på grunn av dette mener jeg at én behandling i uka ofte er nok. Er det en akutt plage, så kan man gjerne ha 1 til 2 behandlinger i uka. Kroppen trenger tid for å stimulere seg selv til varig forbedring. Vi som terapeuter setter i gang ulike reaksjoner og prosesser ved å gi kroppen et lite spark bak i form av behandlingen. La kroppen jobbe med disse prosessene på egenhånd og heller stimuler pasienten til å bli mer bevisst på hva de selv kan gjøre for å bli bedre. Det får en mer varig virkning!

7. Når personen er smertefri igjen, så vil den viktigste jobben starte, med å holde den smertefri. Det er viktig å motivere pasienten til å ikke stoppe opp den gode rutinen man nå er kommet inn i. Fortsett å gjøre øvelsene du har fått og eventuelt få noen progresjonsøvelser. Fokuset bør samtidig ligge på hva man må gjøre for å unngå at smertene kommer tilbake. Og smertehåndtering så klart. Smerte skapes i hjernen. Derfor er håndteringen av dette viktig. Desto mer tid og energi du bruker på smertene, desto mer smerter får du. Klarer du å gjøre det motsatte og tenke mer positivt, så vil dette hjelpe på symptomene.

Noe DU kan gjøre for å forebygge mot smerter:

1. Vær mye i bevegelse i hverdagen. Har du en stillesittende jobb, beveg deg flere ganger i timen, gjør enkle tøynings- og styrkeøvelser. Disse 2 minuttene hver time kan spare deg for mye smerter og plager. Det har blitt vist at det er ikke alltid om du sitter med dårlig holdning som gjør at du kan få smerter, men er det at man er stillesittende som kan gjør utslaget. Skift derfor både sittestillinger og plassering av mus/tastatur så ofte du kan. Sett deg foran på stolen, bak på stolen, på den ene siden, den andre siden, flytt musa til høyre hånd, venstre hånd, nært til kroppen, lengre unna kroppen osv.. Dere skjønner tankegangen.

2. Tren variert og med stort fokus på å trene alle muskelgruppene. Draøvelser skal oftest gjøres mer enn pressøvelser.

3. Få deg en dyktig personlig trener som kan gi deg noen timer med veiledning av teknikk og laging av et systematisk program som tar for seg hvilke muskelgrupper du aller helst bør trene. Aller helst en personlig trener som også er interessert i litt rehab/prehab og har en god kunnskap om anatomi og biomekanikk. At din personlige trener tar tester i forhold til holdningsmønster, muskulære ubalanser og lignende kan være greit for å finne ut hvor man skal legge treningsfokuset. MEN. Det er ikke alltid slik at en person med «feil» holdningsmønster i en statisk posisjon må ha smerter eller ubehag. Det er vist flere forskningsartikler på at man kan ha muskulære ubalanser og dårlig bevegelighet uten å ha smerter og plager. Men som sagt, så er det greit å vite om det påvirker kunden. Gjør det det, så er det greit å ta en kjapp screening, men helst ved dynamiske bevegelser.

Noe DU kan gjøre for å bli smertefri og holde deg der:

1. Ta ansvar for egen kropp. Gjør det du kan for å bli smertefri.

2. Stress ned! Mange personer pådrar seg plager og smerter grunnet et for høyt stressnivå. Dette påvirker ikke bare stresshormonene, men også det autonome nervesystemet gjennom økt fyring av sympatikus. Økt fyring og overbelastning av sympatikus gjør at det blir fight- and flightaktivitet. Kroppen er da alltid i en forsvarsposisjon og klarer ikke helt å slappe av. For eksempel kan økt fyring av sympatikus ofte gi dårlig søvn, og dette påvirker kroppen svært negativt siden dette er kroppens beste og viktigste restitusjon.

3. Spør deg selv om hvorfor du tror du har fått denne smerten. Ja ok, du har fått nakkesmerter, men hvorfor har du fått nakkesmerter? Hva kunne du ha gjort for å fått dette? Når du finner ut av det, så er det mye enklere å gjøre mindre av det som påvirker kroppen din negativt, og mer av det som påvirker den positivt. Aktivitet og bevegelse har mye å si.
Finn så ut hvor du kan finne riktig instans til å behandle denne smerten!

4. Vær spørrende under første konsultasjon. Få mest mulig informasjon om hva det kan være, hvor mange behandlinger trenger du og hva du selv kan gjøre i mellom behandlingene for å bedre smertene og funksjonen. Det er alltid noe man kan gjøre. Det gjør også at smertene blir gradvis bedre, og du trenger kanskje ikke like mange behandlinger som du ville ha trengt om du ikke gjorde noe selv. Når man føler et ansvar og at man tar del i «behandlingen», så gjør det at man blir tidligere smertefri. Det verste man kan gjøre er å sette seg ned i sofaen og bare forvente at behandleren skal gjøre deg frisk.

5. Hold gode rutiner på aktivitet, trening og egenbehandling. Gjør hjemmeøvelser.

6. Avdramatiser smertene! Det er ofte mye mindre alvorlig enn det du tenker det er. Smerte og opplevelsen av smerte skapes i hjernen, derfor er riktig håndtering av smertene enormt viktig.

Lykke til på veien mot en smertefri kropp!