Samvittighet

Etter noen år som osteopat har jeg blitt mer og mer klar på hvilken type terapeut jeg ønsker å være, hva som er viktig for meg, hva jeg ønsker å kunne tilby mine pasienter og hva som gjør at jeg trives så godt i jobben.

Smerter er svært utfordrende å jobbe med, men også veldig spennende. Det finnes som regel ingen snarveier, og det er utrolig varierende fra person til person hvilke tiltak som hjelper. Enkelte trenger bare å høre at dette kommer til å bli bra i løpet av kort tid. Andre trenger en prat og litt fysisk kontakt, mens den tredje gruppa trenger både en prat, behandling og hjelp til en livsstilsendring. Fellesnevneren mellom disse er alltid det at smertene er basert på flere faktorer. Enkelte terapeuter gir et veldig forenklet bilde av hvordan smertene har oppstått. Det nytter vanligvis ikke å legge skylden på bare én ting. Man må prøve å finne ut årsaken til at det har skjedd, og samtidig gjøre det som kreves for at det ikke skal skje igjen. Dette krever et godt samarbeid mellom terapeut og pasient.

For hver pasient som kommer inn døra på klinikken, tenker jeg alltid på ett ord før første håndtrykk; samvittighet.

Samvittighet til å ta betalt for det jeg gjør. Samvittighet til at jeg hjelper denne pasienten på vei mot en smertefri hverdag. Samvittighet for at jeg gjør det beste jeg kan for akkurat den pasienten jeg har foran meg. Samvittighet for at behandlingen er individualisert. Samvittighet for at jeg tar meg god tid til pasienten. Samvittighet for at jeg vet at pasienten har forstått det jeg sier, og at dette skal være med på å gjøre personen bedre over tid. Samvittighet for at ordene jeg bruker bidrar til placebo, og ikke nocebo. Samvittighet for at jeg holder meg oppdatert på nyeste evidens og derigjennom yter den beste servicen for mine pasienter. Sammen med ordet samvittighet, som betyr veldig mye for meg i alle perspektiver i livet, har jeg også laget en betydning på hver bokstav i ordet. Disse har jeg alltid i bakhodet ved hver behandling.

S- Skape et godt samarbeid, en god dialog og en god relasjon
A- Avdramatisering av plager og smerter
M- Motivere til fysisk aktivitet og trening
V- Være ydmyk og kjenne mine egne begrensninger
I- Individualiserte behandlinger
T- Tar meg god tid til anamnese, undersøkelse og behandling
T- Tenker helhetlig på smertene til pasienten
I- Integritet til yrket mitt, og samtidig profesjonell i alt jeg gjør
G- God faglig kunnskap og holde meg oppdatert på det nyeste
H- Hjelp til selvhjelp
E- Empati
T- Tenker ikke på penger og lar ikke det styre hverdagen

Ha god samvittighet som terapeut du også. Vi er her for å hjelpe andre, ikke for å heve millionlønn.