Treningsbransjen, på godt og vondt

Jeg tar et oppgjør med treningsbransjens utvikling.

Trening, kosthold og coaching er i vinden som aldri før. Dette er en viktig og riktig utvikling, gitt at det skjer i moderate mengder selvsagt. Samtidig jobber vi mer, stresser mer, sitter mer i ro – enten det er på jobb, skole eller hjemme. Vi har glemt hvordan kroppen vår egentlig er ment for å bevege seg, sånn som vi gjorde når vi var små. Da er vi avhengig av informasjon – men samtidig riktig informasjon!

Roser treningsbransjen og mangfoldet

Jeg ønsker å starte dette innlegget med å rose de i bransjen som er interesserte og dedikerte og samtidig er villig til å dele av sin kunnskap og erfaring. Treningsbransjen trenger utvilsomt enda flere ansikter utad som kommer frem og gjør nettopp dette. Mangfold er viktig. Det er viktig at folk tør å stikke seg fram, ytre forskjellige meninger og vise at det faktisk finnes flere veier til Rom. Andre veier enn markløft og knebøy, lavkarbo, proteinpulver og olympiske løft. Jeg vil aldri klare å nå ut til alle der ute, det vil ikke Martin Norum, Fitnessbloggen, Treningsforum, Eirik Sandvik, Myrevolution, Hollywood-treneren, VG, ShapeUp eller KK heller.

Bruce Lee sa dette, og han sa det perfekt:

Adapt what is useful, reject what is useless, and add what is specifically your own.

Dårlige til å rose, flink til å kritisere

Det finnes ingen udiskutabel fasit på hvordan du skal trene. Det som fungerer for Bjarne trenger ikke å fungere for Peter eller Hilde. Men, når man først skal dele av sin erfaring og kunnskap, så er det viktig at man virkelig har lest godt gjennom og at alt høres greit ut, at dette henger på greip og at man ikke gjør dette kun for å skape publisitet.

Man får jo et navn, men på hvilken bekostning? Negativ publisitet er ikke alltid like bra, selv om man sier at «all pr er god pr». Den kjøper i alle fall ikke jeg. I det siste så har det kommet en del artikler, mediaomtale osv, som kanskje ikke er like heldige. Vi i treningsbransjen må tenke på hvem det er som leser dette. Etter hvert som vår bransje har blitt større og større, har flere kunnskap til å skille mellom hva som er bra og hva som er dårlig lesning. Men vi må også tenke på den største andelen i vårt langstrakte land, de som kanskje ikke har den kunnskapen til å kunne være kritiske til det de leser. Det er de vi må fokusere på!

På den andre siden, når en person skriver en artikkel som kanskje ikke er helmaks, så har jeg sett en svært negativ trend – det å fullstendig slakte denne personen for alt det er verdt. Jeg kjenner til det selv og jeg er den første til å innrømme at jeg kanskje noen ganger har vært litt krass. Dette skal jeg nå ta tak i. I hvertfall gjøre det på en bedre og mer profesjonell måte.

Sosiale medier har senket terskelen

Etter hvert som sosiale medier er kommet for fullt, så har dette ført til at det er en lavere terskel for å komme med negativ tilbakemelding på arbeidet som er lagt ned. Nå til dags kan man kommentere under hver artikkel på alle nettaviser anonymt. Det virker som det er svært mye enklere å kritisere enn å rose. Leser man en god artikkel, sier man ingenting. Leser man en dårlig artikkel, så skal alle kaste seg med på nedslaktingen. Denne utviklingen liker jeg ikke. Dette gjelder kanskje generelt i landet vårt. Men også innen vår egen bransje er vi som ville dyr og vil gjerne markere territoriet vårt ved å angripe andre. Det er dog ikke alltid like lurt. Det blir som en bumerang. Du kaster den og den kommer alltid tilbake til deg igjen. Jeg savner litt mer tilhørighet til bransjen vår. Heller støtte opp under bransjen enn å pushe den ned i søla. Det ser alltid så dumt ut fra den andre siden.

Denne utviklingen som har kommet for fullt, fører kun til en ting. At flere og flere ikke tør å skrive artikler, selv om de kanskje har noe som er skikkelig bra. De tror og er redde for at alle skal kaste seg på samme bølge- drittbølgen, som kun tar med seg det negative inn til land.

Kort oppsummert

For det første. Del gjerne av din erfaring, lærdom og kunnskap- men gjør det SMART!

For det andre. Det er vel og bra å være engasjerte, kritiske og interesserte. Fortsett sånn. Men man kan si fra på en skikkelig måte. Her mener jeg ren og skjær høflighet og respekt for andre medmennesker holder i massevis. Jeg er ikke den som skal si hva andre skal gjøre. Men prøv i hvertfall å tenke over hva du kommenterer før du gjør det. Jeg skal i hvertfall love å gjøre det neste gang. Om du mener at noe kanskje er litt feil, kontakt personen privat og spør hva det er som er lagt for grunn for denne artikkelen. Det tror jeg denne personen setter mye større pris på enn om det hadde blitt drittslenging på en eller annen internettside som er åpen for alle. Så hadde det kanskje også blitt flere kloke hoder som tør å driste seg i gang med artikkelskrivingen.

Vi trenger mangfold Norge, mangfold. Trening er ingen fasit. La flere komme med innspill.

Og for å avslutte det hele, gi mer ros enn ris! Det vil du også komme til å vinne på i lengden. På en eller annen måte.